Един от основните играчи на Септември София – Атанас Кабов, сподели пред „Мач Телеграф“ очакванията си за предстоящата среща с ЦСКА в турнира за Sesame Купа на България. Той каза защо си е тръгнал от Левски, чийто юноша е, и дори успя да запише мачове за първия отбор, когато тима беше в най-тежката си криза през цялата си история.

– Какви са очакванията ти за предстоящата среща с ЦСКА за Купата на България в четвъртък?
– Определено ще бъде много труден мач. „Червените“ не се справиха особено добре в сблъсъка с Гигант Съединение. Мисля, че ще са си взели поука от този мач и ще излязат мотивирани срещу нас, но ние също ще излезем, за да продължим напред в турнира. Искаме да покажем най-доброто от себе си и ще направим всичко възможно, за да ги отстраним.

– Може ли да говорим за спад в тяхната форма предвид факта, че им трябваха дузпи, за да преодолеят Гигант?
– Не вярвам да има спад. Според мен те бяха подценили отбора на Гигант. Треньорът им Саша Илич сподели след мача, че ще си поговори с играчите на по-висок тон. Предполагам, че са си взели поуките от това и срещу нас ще стоят на терена далеч по-различно. Както игрово, така и като желание във футболистите за успех.

– Предвид факта, че си юноша на Левски и си играл и в първия състав на „сините“, прави ли този двубой по-различен за теб?
– Не. За мен този мач не е по-специален от другите. Това е среща както всяка една друга. Има заряд, защото е турнирен сблъсък и ако съумеем да ги отстраним, ще продължим напред. Вече съм изиграл не малко такива мачове и тази емоция и заряд не е толкова важна за мен. Остават настрани. Да, ЦСКА е гранд, но това е напълно обикновен мач.

– Има ли сили Септември да отстрани „армейците“?
– Да се надяваме, че имаме. Ние сме млад отбор и всеки един от нас иска да се докаже. Особено срещу опоненти като Левски, ЦСКА и Лудогорец. Всеки от нас иска да покаже най-добрата игра и ако може да успее да си спечели трансфер в някой по-добър клуб или дори зад граница. Нашият отбор има сериозен потенциал и искаме да се развиваме и Септември да е в горната част на класирането.

– Успяхте ли да се запознаете със силните и слабите страни на отбора на ЦСКА?
– През сезона доста мачове на „червените“ сме проследили до този момент. Мисля, че и във времето до срещата треньорите ще продължават да ни подготвят по възможно най-добрия начин и ще сме направили отлични анализи на отбора им. Ще трябва да използваме слабостите им срещу тях.

– На хартия те са фаворити. Това от полза ли е за вас?
– Мисля, че това е добре за нас и ще играем освободено. От този мач реално погледнато няма какво да губим. Единственият отбор, който може да загуби нещо от този двубой са те. Тази среща за нас е бонус. Ще завършим годината срещу един добър тим, който мисля, че тази година ще има сили да се бори за титлата с Лудогорец. Времето ще покаже дали те ще бъдат конкурентноспособни на „орлите“.

– Смяташ, че те вероятно ще са конкуренти на разградчани, но как виждаш генерално погледнато конкуренцията в първенството?
– Ами през тази година първенството е доста завързано. ЦСКА постига много добри резултати. ЦСКА 1948 са също в битката за титлата. Имат сериозен отбор. Локо Пд също показва едно добро лице на терена. Може би очаквах малко повече от Левски, но все пак има още един полусезон и в него „сините“ могат да наваксат изоставането си. Сезонът е дълъг и нищо не се знае.

– Мислиш ли, че ще успее Септември да надгради през зимната пауза?
– Надявам се да успеем. Не знам какви ще са намеренията на собствениците и дали ще се привличат нови футболисти, или не. Мисля, че направихме добри резултати с оглед на това, че сме новаци в елита. Нашата цел е да успеем да се задържим. Със сигурност ни очакват тежки мачове през пролетта, но от това да се бориш за нещо няма по-хубаво.

– Вижда ли се промяна в отбора, след като тима бе поет от Светослав Петров?
– Със сигурност има промяна. Винаги, когато дойде нов треньор, той е с нови виждания за играта. Мисля, че при Светльо Петров играем по-освободено. Той вкара настроение в клуба и разбиранията му за футбола са доста добри. За всеки мач се подготвяме добре и се надявам след като той успее да проведе подготовка с отбора през зимата, през втория полусвзон да покажем още по-добри резултати. За тези мачове, в които той ни води, съм на мнение, че броят точки, който взехме, не е малък. Според мен ни очакват само позитивни емоции през следващата година.

– Бързо ли успяхте да разберете философията за футбол на Светльо Петров?
– Да, като цяло той не искаше да променя особено много неща. Причината за това беше, че се намирахме в средата на полусезона. Стилът, който той проповядва и начинът, по който иска да играем, пасва на тима. Мисля, че в отбора всички са позитивно настроени спрямо неговите виждания. Той вдъхва и много самочувствие и увереност на младите играчи. Вярва в нас.

– Може ли през зимата да се стигне до твой трансфер? Има ли интерес към теб?
– За момента не знам нищо. Имам мениджър, който работи по този въпрос. Аз гледам нещата да вървят стъпка по стъпка и да се надявам, че ако не през зимата, то през лятото ще има интерес от някои клубове. Моето голямо намерение е да отида зад граница.

– Ако имаш възможност да си избиращ, къде би отишъл?
– Ха – ха! Честно казано наистина не знам. Зависи откъде има интерес и когато офертите са на лице, тогава вече спрямо това, какво ми предлагат – ще направя своя избор. Трябва да се представям добре сега с фланелката на Септември.

-Няма как да не те попитам и нещо свързано с Левски? Би ли играл отново някой ден за „сините“?
– Един ден бих играл отново. В момента политиката на „сините“ е друга. Привличат се чуждестранни играчи. Пожелавам на Левски всичко най-добро, нямам лоши чувства към клуба. Желая успех на целия отбор и Мъри Стоилов и дано да постигнат целите си. На Левски мястото му е в челото на класирането и да бъде шампион на България.

– Хвана много тежки времена на „Георги Аспарухов“. Безпаричие и на крачка от бездната. Защо се стигна до раздялата ти с клуба?
– Да, тогава наистина бяха много трудни времената. Беше тежко за клуба и за всички свързани с клуба. Първо имаше интерес към мен от Локо Пд. По една или друга причина нещата не се получиха тогава. След това станаха доста неприятни за мен неща. Дори бих ги нарекъл грозни, които не искам да ги споделям, защото за мен е жалко. В крайна сметка вече усетих, че нямам място на „Герена“ и търсих възможен вариант да се разделя с клуба. Така се стигна до преминаването ми в Славия. В момента съм щастлив, че съм част от отбора на Септември. Това ми се отразява много добре. Чувствам се спокоен тук. Надявам се да показва все пo-добри игри.

– Превърна се в една от основните фигури на тима. Това тежи ли ти по някакъв начин?
– Не, при нас са само млади играчи и съм един от хората, които имат повече мачове в Първа и Втора лига. По-скоро е добре, че сме събрани само млади играчи, които искат да се развиват и да покажат качествата си. Школата на Септември е една от най-добрите в България, поне за мен. Надявам се да се качват още юноши в първия състав, защото има доста добри момчета. Според мен политиката на клуба е добра. Разчита се на млади футболисти и откакто аз съм част от тима, той има голям прогрес. Още с идването ми стигнахме до бараж за влизане в елита, но за жалост не успяхме да го вземем срещу Ботев Враца. Хората в клуба останаха положително настроени към нас. Следващия сезон успяхме да спечелим промоция за влизане в Първа лига и заслуги за това развитие имат Христо Арангелов и Славко Матич, а сега Светльо Петров. Всички в отбора имат желание да се развиваме. Искат да се налагат деца, които са продукт на школата и безспорно за мен има много добри момчета, които могат да направят стъпката от юношески към мъжки футбол тук. Дава им се голямо самочувствие и търпение, а това за българският футбол е много добре.