Наставникът на Септември София - Славко Матич, сподели пред DIEMA SPORT очакванията си за представянето на столичани в елита. 

"За нас е важно момчетата, които влязоха в елита, да останат с нас. Те са най-силните ни попълнения, защото се познаваме. Разбрали сме се с няколко нови попълнения, трябват ни още ляв бек и централен защитник. Генерално сме фокусирани върху групата тук, това са най-добрите футболисти за нас", заяви Матич в "Домът на футбола". 

"Ние сме по-различни от всеки друг отбор в България. Аз обичам да развивам млади футболисти, имаме отлични отношения. Момчетата тук вече имат шампионски манталитет. Когато се работи с млади, постоянството е най-важно. Трябва да се внимава, не е лесно да се научат на това. Грешките са нормални, така се расте. Тук разбираме грешките си и знаем, че те ни помагат. Аз съм изключително доволен, момчетата показват характер и състезателен дух. Винаги искат да побеждават. Те имат и опит в мъжкия футбол, с нас са национали до 17 години. Не е лесно - този футбол е по-различен, но аз съм максимално доволен. Очаквам да се раздават максимално и да работят професионално, както досега. Трябва да бъдем търпеливи. Това за тях е една голяма сцена, ние вярваме в тях. Много отбори тук пускат младите момчета последните 10-15 минути. При нас те са основни футболисти. Това е добре за българския футбол, смятам." 

"Изиграхме шест мача, резултатът по време на подготвителния период не е важен. За нас е важно как играем. Опитваме се да освежим играчите, така че да са максимално свежи за Лудогорец. Аз не обичам много мачове, но исках да играем срещу елитни отбори, за да се подготвим. Така ще им бъде по-лесно в шампионата." 

"Когато гледате европейски футбол, нивото там е доста по-високо. Надявам се, че тук се развиваме правилно. България има качествени и талантливи футболисти, не е случайно, че сте били четвърти в света. Не е случайно, че имате легенди, но трябва да се работи. Аз обичам днешния футбол. Имаме си философия и ще се опитваме да играем по същия начин като в Б група - доминация с топка, бързи атаки. Знам, че ще бъде трудно, но ние вярваме, че ще успеем." 

"По-бързо е в А група, има повече интензитет. Важно е да сме търпеливи с младите, да разбираме психиката им. Опитваме се да имаме настроение, правим добри неща. Имаме всички условия да вярваме, че вървим в правилната посока." 

"Конкретната ни цел е да развиваме млади футболисти. Да, никой не обича да губи, всеки иска да е в първата шестица, но това, което съм казал на момчетата, ще остане в съблекалнята." 

"Играем срещу шампиона в А група, а ние сме шампионите в Б група. Не е лесно да си първи в юношеския футбол, не пък в мъжкия. Може би Лудогорец е фокусиран повече в Европа, но ние не трябва да разчитаме на това. Не случайно са 11 години поред шампиони, но ние сме се готвили за целия шампионат, не само за тях. Момчетата само може да са още по-мотивирани." 

"Всеки треньор има свой начин на работа. Моят опит и в Арда, и тук е доста позитивен. Работил съм на доста места в чужбина и мога да кажа, че най-талантливите футболисти са на Балканите. Има качество, тези момчета заслужават да се работи внимателно с тях и да имаме по-добра програма за тях. При нас се вижда, че с добра работа те напредват." 

"На 4 часа съм от семейството си, познавам манталитета. Обичам България, имам много приятели тук. Езикът е малко по-различен, но мисля, че се разбирам добре с хората. Имам симпатии към тази част, въобще не се чувствам като чужденец. Мисля, че и момчетата го усещат. Имаме всичко, за да сме приятната изненада. Не говорим за резултати, а за начин на игра", допълни специалистът. 

"Преди да дойде един треньор, винаги трябва да знае историята на клуба. Виждате какви условия имаме - президент, обичащ футбола, ръководство, треньори. Опитваме се да правим това, което липсва на българския футбол. Успехите идват с работата. Надяваме се, че клубовете ще се представят добре в Европа, това е добре за всички нас." 

"Когато имате професионалист като него, е много лесно. Той иска още да играе, по цял ден сме заедно, близо до щаба е. Говори перфектно сръбски език, с него се опитваме да говорим на български, за да напредвам аз. Валери значи много за отбора - неговата харизма придава настроение. Той живее за футбола, това може да дава пример на тези момчета." 

"Сигурно ще липсваме на феновете на домакинския стадион, но ние работим с момчетата и психологически. Независимо къде играем, трябва да следваме нашата си философия. Ако си професионалист, вярваш и работиш, не трябва да ти пречи това къде играеш. Ако гледате големите отбори в Европа, те имат своя философия и си играят по свой начин, без значение на кой стадион." 

"Накрая на сезона ще кажем дали промяната е позитивна. Аз лично мисля, че трябва да има повече отбори. Без нас, Хебър, Лудогорец лесно става шампион. Ние сме тук да работим, да гледаме нас си. Аз мисля, че повече млади трябва да са в А група, защото играейки срещу качествени футболисти, ще напредват повече", допълни Матич.