Отборът на Дунав Русе стигна до феноменална победа с 3:2 при визитата си на Септември София в плейофен мач за оставане в Първа лига. Успехът за русенци неутрализира победата на Септември в Русе преди три дни с 1:0 и с общ резултат 3:3, но повече голове на чужд терен, отборът, воден от Людмил Киров спечели така важния дуел помежду им. По този начин русенци запазиха елитния си статут и през сезон 2019/20, докато столичният тим ще трябва да играе баражен мач срещу заелия трето място отбор в крайното класиране във Втора лига, за да остане и той в елита. По този начин за четвърти пореден сезон Русе ще има отбор в елита на българския футбол. По този начин Дунав реално финишира на 11-ото място в крайното класиране на Първа лига.

Играч на мача: Свилен Щерев

Всичко стартира феноменално за Септември, който откри резултата в петата минута, когато Здравко Димитров отбеляза гол. В 41-ата обаче Исмаил Иса наказа грешка на домакините в защита и изравни резултата, а в сетния миг на първата част Свилен Щерев направи пълен обрат за Дунав. В 67-ата минута пък капитанът на Септември Борис Галчев видя възможност и изравни резултата, правейки 2:2, но в 73-ата втори гол за Свилен Щерев прати Дунав за втори път напред в резултата. До края на мача на Щерев му остана време да си изкара и червен картон след груб фаул срещу Здравко Димитров, а в последната минута на мача вратарят на Септември Янко Георгиев се просна в наказателното поле, искайки дузпа, но Николай Йорданов не отсъди такава.


Реакциите след мача:

Всичко на Националния стадион „Васил Левски” стартира прекрасно за Септември, който поведе напред в резултата след по-малко от 600 секунди игра. Тогава Фабиано Алвеш центрира топката към границата на наказателното поле на Дунав за Здравко Димитров. Острието на Септември овладя топката и финтира Самуел Инкоом, след което отправи удар отблизо към вратата на Макенджиев, който нямаше шанс за намеса – 1:0 за домакините.

Малко преди да изтече първият четвърт час игра гостите получиха шанс за гол, но центриране на Исмаил Иса не бе ползотворно засечено от Ахмед Ахмедов. В 22-ата минута пък Красимир Станоев отправи топовен удар от пряк свободен удар, а Янко Георгиев със сетни сили спаси вратата си от гол, избивайки напред.

След половин час игра пък Дунав нацели лявата греда, на два пъти. Ахмед Ахмедов бе намерен с центриране в наказателното поле и стреля с глава, завъртайки се. Топката се отби в лявата греда на Септември, а после и в гърба на хвърлилия се Георгиев, след което срещна за втори път левия страничен стълб, но в крайна сметка гол нямаше.

В 41-ата минута Дунав изравни резултата в мача. Александър Исаевски центрира топката отляво за Исмаил Иса, а нападателят на Дунав бе оставен сам-самичък в наказателното поле на домакините и с глава прониза септемврийската врата – 1:1.

Четири по-късно зрителите станаха свидетели  на пълен обрат за гостите. Тогава Самуел Инкоом видя брилянтно Симеон Щерев, който отправи от движение топката към вратата, а тя влетя страховито във вратата на Септември за 2:1. 

Малко преди да беше преминал един час футбол между Септември и Дунав, то домакините можеха да стигнат до щастливо изравняване. Борис Галчев центрира топката отляво, а капитанът на Дунав Ковачев се наведе току преди Макенджиев. Вратарят на гостите изпусна топката, а Мандиангу я прати с глава към вратата, но слабо, а топката бе изчистена току пред голлинията. В 62-ата минута пък Мандиангу показа солидна техника в наказателното поле на русенци и стреля с десния крак, но встрани от вратата. 

Пет по-късно Септември изравни резултата в София! Дарко Глишич центрира фамозно за Борис Галчев, а капитанът на Септември с глава отправи удар, който бе неспасяем за Макенджиев и направи резултатът 2:2. Това даде импулс за Септември и донякъде засуети Дунав, но за шест минутки.

В 73-ата гостите стигнаха до свободен удар, като Дюлгеров изчисти топката с глава, но на пътя на Свилен Щерев, който отправи свиреп удар и направи резултата 3:2 за Дунав Русе, за да хвърли в невероятен екстаз всички хора, свързани с Дунав Русе.

Десет минути преди края на редовното време пък дунавци нацелиха напречната греда на Септември след ужасяваща грешка в отбраната на домакините. Вратарят на столичани Георгиев пусна вдясно за Глишич, но Исмаил Иса пресече паса и напредна в наказателното поле. Последва връщане на топката към Ахмед Ахмедов, който засече от воле, но топката се спря в напречната греда на Янко Георгиев.

Минута по-късно Свилен Щерев си изкара директен червен картон след ужасяващ фаул в краката на Здравко Димитров. Топката бе спорна в средата на терена, а вкаралият два гола за гостите се впусна на зловещ шпагат в краката на футболиста на домакините. Първоначално реферът му показа жълт картон, но малко по-късно коригира решението си и прати голмайсторът на Дунав „под душовете” експресно.

В рамките на 60 секунди Септември можеше да изравни за пореден път резултата, между 86-а и 87-ата минута. Двата шанса бяха на сметката на резервата Илия Димитров, който в 86-ата профука добър шанс за своите, след като не успя да нацели вратата на гостите отблизо, а миг по-късно Глишич центрира за пореден път добре за него. Димитров се откъсна зад защитата и милиметри го разделиха с това да засече топката пред погледа на Макенджиев и да изравни.

В самия край на мача пък Янко Георгиев влезе в полето на Дунав след статично положение и овладя топката. Стражът падна в наказателното поле след контакт с играч на Дунав, но реферът не отсъди наказателен удар.

По този начин Септември чака да се отреди кой измежду Монтана и Арда във Втора лига ще финишира на трето място и по този начин да се изправи срещу тима на Румен Чандъров.

СЕПТЕМВРИ - ДУНАВ 2:3

1:0 Здравко Димитров (5')

1:1 Исмаил Иса (41')

1:2 Свилен Щерев (44')

2:2 Борис Галчев (67')

2:3 Свилен Щерев (73')

Стартовите състави на „Васил Левски”:

Септември (4-2-3-1): Янко Георгиев – Георги Стоичков, Ал. Дюлгеров. Ал. Бенга, Дарко Глишич – Борис Галчев /к/, Фабиано Алвеш, Здравко Димитров, Асен Чандъров, Георги Русев – Кристофър Мандиангу

Треньор: Мариан Христов

Дунав (3-4-3): Благой Макенджиев – Георги Динков, Мартин Ковачев /к/, Илия Мунин – Петър Патев, Красимир Станоев, Свилен Щерев, Александър Исаевски – Самуел Инкоом, Ахмед Ахмедов, Исмаил Иса

Треньор: Людмил Киров

Стадион: „Васил Левски”

Съдия: Николай Йорданов, София