Новият наставник на ЦСКА Любослав Пенев даде пространно интервю за „Домът на футбола” по DIEMA SPORT, в което нападна доста остро основният конкурент за титлата Лудогорец. Специалистът заяви в прав текст, че част от 7-те поредни титли за разградчани са били незаслужени и се зарече никога да не работи в Разград.

Пенев стартира своя трети престой като наставник на „Армията”, като стартира със загуба 0:2 от Черно море във Варна и победа 2:1 над Ботев Враца. 52-годишният добричлия бързо напомни за негативното си отношение към настоящото ръководство на Българския футболен съюз и заради това отнесе солена глоба от 9 хиляди лева.

Тя беше една от темите, за които Пенев говори открито в типичен стил пред „Домът на футбола”.

За завръщането в ЦСКА и плановете за отбора

„Не работих като треньор в течение на 1 година, но не иска да работя на което и да е място, на всяка цена. Имал съм оферта през това време, пресявал съм ги и съм взимал адекватни решения. Към момента това е ситуацията и съм в ЦСКА.”

„Запознах се с качествата на футболистите и нещата вървят все по-добре с всяка тренировка. Аз мисля, че повечето са наясно какво значи ЦСКА. Това беше една от темите, които засегнах. Абсолютно всички без изключение – дали чужденци, дали българи – те са в ЦСКА и трябва да почетат малко история. Може би не цялата история, но малко, селективно, за да знаят.”

„Аз се отнасям изключително професионално към моите ангажименти. Гледам много футбол – и професионален, и на по-ниско ниво. Това, което виждам, анализирам и може да ми е полезно, го взимам при себе си.”

„Промених схемата на игра, защото взимам футболисти за друга тактическа постройка. Тя стъпва върху качествата на футболистите. След като имаме играчи с качества за ляво, дясно крило и централен нападател, значи ще играем с трима в атака. Ще имаме поне 2 тактически постройки, на които да разчитаме по време на мач. Обичам да правя и много ротации, за да се получават нещата.”

„Въпреки че крайните ни бранители са млади играчи, се справят добре. Целият отбор се представи добре. Да, ще има наказани, контузени, но ще играем всеки мач на много високо ниво, за да гоним победата.”

„Не знам дали обликът е нов или стар, но футболистите са същите. В момента просто играят други играчи. Мауридес? Да, аз гледах неговите мачове от началото на сезона. Има спад в неговата игра, но през тези две седмици се представя добре, тренира добре и отново поема по възходяща линия. Не виждам причина българската действителност да му влияе зле. Тя дори го поощрява, би трябвало да му е комфортно. Нека чужденците намират изкушения, просто трябва да знаят къде е границата, докъде могат да стигнат. Трябва да си даваш ясна сметка с какво се занимаваш, какво очакват хората от теб, за да бъде отговорен. Първо на терена, после в личния живот – не може да цари хаос и безотговорност.”

„Дали аз задавам границата? Аз говоря с тях, обичам да разговарям. Убеден съм, че ме разбират. Ако имат въпроси, вратата ми винаги е отворена.”

За дербито срещу Левски през уикенда

„Това е мачът, който го чака цяла България. С най-много заряд, с най-много емоции, с пълен стадион. Това са двата клуба, водещите в България. Където и да се намират двата отбора, както и да играят, в каквото и форма да се намират, това си е топ мача за България.”

„Това е един момент, в който не сме отсъствали от сцената, но един мач с директен противник, Левски, голям стадион с многобройна публика... Ние имаме цели и целта пред ЦСКА винаги е била да бъде шампион. Изоставаме с няколко точки, но имаме двубои с всички съперници и мисля, че това ще бъде наваксано.”

„Ние се целим в първото място. Кой къде се намира в момента, не е толкова важно, важно е как ще завърши на края на първенството. Това е важното. Ние, разбира се, не трябва да подценяваме нито един мач. Нито с по-силните, нито с по-посредствените отбори. За всеки един мач се дават 3 точки. Но, разбира се, има един морален момент, емоционален, когато побеждаваш директния съперник.”

За критиките към съдийството и комуникацията с играчите

„Няма нищо лошо да се коментира съдийството, особено когато някой не показва това, за което назначен. Аз съм убеден, че се допуснаха много съдийски грешки. Аз гледам мачовете – както във Варна, така и срещу Ботев Враца. Има много проблеми, които да се решават. Има нужда от корекции. Не е нормално да търсиш и санкционираш само единият отбор. За мен тежко нарушаване на правилника във втората-третата минута - или 15-ата секунда - е същото като в 73-ата. Вярно е, че трябва да се помага на футболистите, да помагаме на футболистите и в никакъв случай не трябва да се рискува тяхното здраве.”

„Ще прегледам документите, както и записите си от интервюто си. Мисля, че не трябва да е така. Ако за уговорени мачове се глобяват с 4-5 хиляди лева отборите, а за интервю – двойно повече, кое е по-важното? Плюс това, доколкото си спомням, аз не съм ги квалифицирал, просто казах какво парвят. Не мисля, че е проблем. Ще видим, ще прегледаме дали трябва да се плати нещо или не трябва.”

„Срещу Ботев Враца направихме един много силен мач.  След 3, 4, 5 тренировки. Това е посоката, която ще следваме, разбира се, през тренировъчната база на терените. За нас целта винаги е била само една – отборът да бъде подготвен физически и тактически, да има отговор във всеки един аспект. Не може един играч от моя отбор да излезе на терена с въпроси без отговор. Затова съм аз, затова е и цялото спортно-техническо ръководство.”

„Не са много въпросите, които играчите задават, но важното, е че питата. Трябва да има диалог задължително. Не мога да знам какво се върти в главите на 24-25 души.”

За доминацията на Лудогорец през последните години

 „Това е факт. Хубаво е да има силни отбори, но по-важното  за мен през тези години е къде бяха ЦСКА и Левски. Акцентът е, че при тях трябва да се подобри абсолютно всичко.”

„Говоря за това къде бяха Левски и ЦСКА през последните години на футболната карта на България. Тоест те изостанаха, по една или друга причина. За мен не е нормално те да се намират... да изостават. През последните 7 години има един абсолютен монопол от Лудогорец над първенството. За мен това не е нормално. Рано или късно ще приключи този монопол.”

„Дали титлите са справедливи? За някои не е така. Поне няколко титли на Лудогорец не бяха заслужени. Това е моето мнение. Нека кажа нещо много важно на всички запалянковци: бил съм професионален спортист, сега съм професионален треньор. Уважавам абсолютно всички съперници. Не мога обаче да приема методите, лостовете, които се използват, за да победиш в един мач. Мисля, че съм достатъчно красноречив. Затова казвам, че тези титли не са заслужени през всичките години. Казах каквото имах да казвам.

„За Антон Недялков знаем защо той избра Разград. Манолев? Аз взех това решение. Аз съм треньорът, аз си нося отговорността. Заставам зад решенията си. Има и други, които не са в отбора вече. Това са все мои решения. В това няма абсолютно нищо лошо.Така се работи по света, така работя и аз. В края на сезона ще си тръгнат и други, но ще дойдат нови. В случая на Манолев не виждам драма – той си намери отбор веднага, има качества, ще играе, всичко е наред. Ние започваме по-друга политика, търсим по-различни играчи. Спортно-техническо беше решението ми.”

„Дали бих работил в Лудогорец? Не. Имам си съображения.”

„Резултатите – големи, малки – говорят какъв треньор съм. Продължавам, развивам се. Във всеки случай не спирам да се уча.”