Левски загуби нови точки в шампионата, след като направи 2:2 със Септември в мача от междинния 18-ти кръг на Първа лига. Гостите на два пъти повеждаха, а бойкият тим на Мариян Христов съумяваше да изравни.

За Левски точни бяха Станислав Костов и Жерсон Кабрал, който вкара от дузпа, породила дискусии на терена. За домакините реализираха Иван Стоянов и Мирослав Будинов, който се разписа в последните секудни с хубав ножичен удар.

Така Левски събра 38 точки на второто място в класирането, измествайки ЦСКА, който разполага със същия актив, но тимът от „Георги Аспарухов“ има предимство в преките двубои. „Червените“ обаче са с мач по-малко. В четвъртък те приемат лидера Лудогорец, който има актив от 44 пункта на върха. Септември е 13-ти с 11 точки.


Стоянович: Не сме зрели да се борим за върха

Христов: Нормално е трудът ни да бъде възнаграден 

Будинов: Левски не показа класа, съдията би буташе

Костов: Отдалечаваме се от върха, но не се отказваме


В играта на Левски нямаше и помен от афишираните шампионски амбиции. Момчетата на Славиша Стоявнович бяха вяли в действията. Левскарите направиха изключително слабо първо полувреме. Основни футболисти се губеха, което се отразяваше върху цялостната игра на отбора, който бе колеблив и в защита.

През вторите 45 минути тимът от „Герена“ се посъбуди, като тогава се случи и всичко по-любопитно в мача.

На другия полюс бе Септември. Домакините се противопоставиха умело на  Левски, като залагаха предимно на контраатаки, които даваха своя резултат. Септемврийци не успяха да завършат в пълен състав двубоя, след като в края Фабиано Алвеш напусна с втори жълт картон.

Иначе в мача двата състава удариха общо 4 греди – по две за всеки тим.

В редиците на Левски се завърнаха опорният полузащитник Хали Тиам и десния бек Милош Цветкович, които изтърпяха наказания при победата над Дунав (3:0) в предходния кръг.

След ремито със Септември пък Славиша Стоянович няма да може да разчита на Давид Яблонски, които натрупа 5 жълти картона и пропуска домакинството на Етър Велико Търново в събота, 8 декември. Станислав Костов, който наниза 15-ия си гол от старта на кампанията, напуска контузен в края и тепърва ще става ясно какво е състоянието му.  

Първата по-сериозна опасност бе в полза на домакините. След четвърт час игра Септември организира добра атака, топката достигна до Ишмаел Байду, който шутира някъде от границата на пеналта. Изстрелът бе насочен към долния десен ъгъл на Божидар Митрев, който изби. След това се отби в десния му стълб.

„Сините“, които бяха с резервните си жълти екипи, отвърнаха в 22-ата минута. Гостите получиха право да изпълнят пряк свободен удар отдясно, като зад топката застанаха Жерсон Кабрал и Антъни Белмонт. Бързоногото крило шутира много коварно. Янко Георгиев не се намеси много уверено като чукна топката, която след това се отби в напречната му греда. Последва разбъркване в пеналта, в резултат на което топката бе изчистена в ъглов удар. След центрирането от корнера, възможност да стреля се разкри пред Паулиньо. Изстрелът на бразилеца обаче, насочен към десния ъгъл на Георгиев, бе добре париран от стража.

Септемврийци спретнаха отлична контра в 24-ата минута, а в основата ѝ бе Георги Русев. Всичко завърши и с удар на последния, който мина малко встрани от рамката на Митрев.

В 33-ата минута Байду нахлу в пеналта отдясно, а на пътя му излезе Иван Горанов. Футболистът на домакините падна след игра тяло в тяло и след това вдигна ръце в знак на протест, искайки дузпа. Реферът Петър Костадинов обаче категорично даде знак играта да продължи.

Две минути по-късно нова добра възможност се разкри пред момчетата на Мариян Христов. Байду пусна наляво към Георги Русев. Той се измъкна много добре и стреля коварно. Митрев боксира колебливо в тялото на Нуно Рейш, а Меледже Омнебес можеше да опита да се разпише от близка дистанция, но в сетния миг стражът на левскарите улови.

В края на първата част гостите пропиляха превъзходна възможност. Иван Горанов намери отлично с диагонален пас Габриел Обертан. Французинът центрира в наказателното поле, където Станислав Костов отклони с глава, но топката разтресе десния стълб на вратата на домакините. След рикошета Янко Георгиев се хвърли да спаси под заплахата на връхлитащия Жерсон Кабрал. Така вратарят се сблъска със свой съотборник и се наложи да му бъде оказана лекарска помощ.

След почивката домакините си спечелиха фаул фронтално на вратата на Левски. След центрирането Александру Бенга се извиси и с глава отклони в мрежата на „сините“, но попадение не бе зачетено заради маркирано преди това нарушение на бранителя на домакините срещу Жерсон Кабрал. Играчът на Септември си бе помогнал с ръце.

Нулевото равенство бе нарушено след един час игра. Левски поведе след хубава атака отляво. Добро взаимодействие между Иван Горанов и Жерсон Кабрал завърши с центриране на крилото в пеналта, където Станислав Костов с глава откри за 1:0. Това бе и 15-ти гол за нападателя от старта на кампанията.

Радостта на гостите обаче не трая дълго и в 66-ата минута паритетът бе възстановен. Иван Тилев изпълни фаул фронтално на вратата, а Митрев излезе и боксира, като напусна рамката си. Докато се върна на позицията си, напрежението се запази в наказателното поле на Левски, настъпи страхотно разбъркване, като топката стигна до Иван Стоянов, който оформи 1:1.

Последва натиск от Левски, като изстрели в аут отправиха Станислав Костов и Давиде Мариани, който се появи като резерва на мястото на Антъни Белмонт. В 73-ата минута именно халфът центрира от фаул отдясно, Нуно Рейш успя да засече, но право в ръцете на Георгиев.

В 80-ата минута Левски отново поведе след точно изпълнена дузпа от Жерсон Кабрал.  До отсъждането на 11-метровия наказателен удар се стигна след един пробив на Иван Горанов отляво в пеналта. Байду понечи да го блокира, като опита да му отнеме топката. Получи се контакт между играча на домакините и левия бек на гостите, като бранителят на Левски падна в наказателното поле. Петър Костадинов посочи бялата точка, като последваха бурни протести на футболистите на Септември. Въпреки това, реферът бе непреклонен.

Две минути по-късно домакините останаха с човек по-малко след втори жълт картон на Фабиано Алвеш, а в 85-ата минута момчетата на Христов удариха греда. Заменилият Иван Тилев Борис Галчев изпълни чудесно фаул, като разтресе напречната греда.

В края Мирислав Будинов се появи на терена за Септември, като именно той се оказа герой за тима си. В 4-ата минута на добавеното време щастливата резерва с ножичен удар опъна мрежата на Левски и донесе точката на своя състав – 2:2. Всичко се случи след един фаул за домакините. Отбраната на Левски отби топката, а тя попадна в Будинов, който не сгреши, оформяйки крайния резултат. 

В 19-ия кръг на Първа лига Левски е домакин на Етър Велико Търново, а Септември посреща Дунав. 


Септември - Левски 2:2 

0:1 Станислав Костов (60')

1:1 Иван Стоянов (66')

1:2 Жерсон Кабрал (80', дузпа)

2:2 Мирослав Будинов 90+4'

Съставите:

Септември: Янко Георгиев, Александру Бенга, Георги Русев, Георги Стоичков, Иван Стоянов, Иван Тилев (Борис Галчев - 78'), Ишмаел Байду, Крис Гади (Мирослав Будинов 83'), Меледже Омнебес (Владимир Николов - 89'), Стилиян Николов, Фабиано Алвеш 

Старши треньор: Мариян Христов

Левски: Божидар Митрев, Милош Цветкович, Давид Яблонски, Нуно Рейш, Иван Горанов, Антъни Белмонт (Давиде Мариани - 58'), Хали Тиам, Жерсон Кабрал (Ивайло Найденов 90+2'), Габриел Обертан, Паулиньо, Станислав Костов (Серджиу Буш - 87')

Старши треньор: Славиша Стоянович

Стадион: „Васил Левски“  (София)

Главен съдия: Петър Костадинов

LAP.bg
21 снимки