Отборът на Септември София записа изключително ценен успех с 1:0 при визитата си на Дунав Русе в първи мач от плейофа за оставане в Първа лига през сезон 2019/20. По този начин столичани ще приемат „драконите” след три дни на Националния стадион „Васил Левски” с известно облекчение, след като ще трябва да допуснат два гола и да загубят, за да се стигне до там да играят баражен мач с заелия трето място в крайното подреждане във Втора лига. Единственият гол в мача бе дело на Кристофър Мандиангу, след като нападателят на Септември бе точен за своите в 65-ата минута.Това е петият мач между двата тима през сезона, като до този момент балансът е равен - по една победа за двата тима и две равенства.


  • Реакциите след края на мача

Играч на мача: Кристофър Мандиангу

Киров: Нелепа наша грешка даде успеха за Септември

Янко Георгиев: Не бих казал, че съм герой

Мариан Христов: Септември не е направен да се защитава


Обобщението на срещата е такова, че и двата отбора се бориха много здраво в хода на всичките 90 минути на стадион "Градски" в Русе, като единоборствата преобладаваха за сметка на тактическите качества от футболистите. Все пак главният рефер Владимир Вълков показа само два жълти картона през целия мач. През първото полувреме нямаше нито един точен удар от двата тима, но втората част дуелът стана прекалено двуостър и в крайна сметка волята на Септември надделя над тази на Дунав Русе.


Първата част между двата отбора видя много здрави влизания и единоборства и много малко технически качества. Първият удар в мача дойде в петата минута, когато защитникът на Дунав Георги Динков бе оставен непокрит в наказателното поле и засече с глава след центриране от корнер, но топката отлетя встрани от очертанията на вратата на Янко Георгиев.

След малко повече от десет минути игра пък капитанът на Септември Борис Галчев опита късмета си с далечен удар, но топката излетя високо над вратата на домакините. В 21-ата минута пък Георги Стоичков пусна по земя вдясно за Суад Сахити, който центрира, за Здравко Димитров отправи удар с глава, но топката премина встрани. Шест по-късно капитанът на Дунав Мартин Ковачев направи страхотен шпагат, за да предотврати удар на Кристофър Мандиангу от чудесна позиция. В 36-ата минута пък Драгош Фирцулеску проби отдясно навътре и стреля с левия крак, но Фабиано Алвеш сложи крак на пътя на топката и я отклони в корнер. 

Второто полувреме в Русе бе далеч по-стойностно и от двата отбора за разлика от първата част. Първата ситуация бе на сметката за Дунав, след като в 50-тата минута Исмаил Иса бе намерен в наказателното поле с центриране от Исаевски, но ударът му с глава прелетя над гредата на Георгиев.

Шест по-късно пък Септември направи пропуска на двубоя. Борис Галчев центрира на близката греда от ъглов удар, а отклонената топка бе блокирана от Мартин Ковачев. Тя обаче застана пред Фабиано Алвеш, който бе непокрит и отправи мощен удар в средата на вратата отблизо, но Благой Макенджиев някак успя да отрази шута и гол за гостите не падна.

В 59-ата пък Исмаил Иса си освободи място в наказателното поле на опонента и стреля по диагонала, но Георгиев лековато улови.

Шест по-късно дойде моментът на Септември, който поведе в резултата. Здравко Димитров пусна от средата вляво на наказателното поле на Дунав за Кристофър Мандиангу. Нападателят на гостите спря топката с левия крак и отправи удар с левия крак, а той бе достатъчно акуратен, за да не може Макенджиев да се намеси - 1:0 за Септември.

Десетина по-късно пък Янко Георгиев направи магнетично спасяване, подобно на това по-рано от колегата му на отсрещната врата. Халфът на Дунав Драгош Фирцулеску показа виртуозна игра с дрибъл, преминавайки през трима футболисти на Септември, за да влезе в наказателното поле на противника. Последва връщане на топката успоредно към вратата за резервата Ахмед Ахмедов. Нападателят стреля от движение, но Янко Георгиев скъси дистанцията и с тялото си прати топката в ъглов удар, която дори се отклони и в страничната му греда.

ДУНАВ РУСЕ - СЕПТЕМВРИ СОФИЯ 0:1

0:1 Кристофър Мандиангу (65')

Съставите на двата отбора:

Дунав Русе (3-4-3): Благой Макенджиев – Георги Динков, Мартин Ковачев /к/, Илия Мунин , Христо Попадийн, Диян Димов, Самуел Инкоом, Александър Исаевски, Божидар Васев – Исмаил Иса, Драгош Фирцулеску

Треньор: Людмил Киров

Септември (4-2-3-1): Янко Георгиев – Георги Стоичков, Александър Дюлгеров, Александру Бенга, Дарко Глишич – Борис Галчев /к/, Фабиано Алвеш – Здравко Димитров, Асен Чандъров, Суад Сахити – Кристофър Мандиангу

Треньор: Мариан Христов.

Стадион: "Градски" (Русе)

Съдия: Владимир Вълков (Пловдив)