Септември постигна пълен обрат срещу Черно море в мача от 16-ия кръг на Първа лига. Софиянци се наложиха с 2:1, след като първоначално бяха в ролята на догонващ.

Варненци поведоха чрез Жоржиньо в 55-ата минута, а домакините изравниха след точно изпълнен пряк свободен удар на Борис Галчев в 65-ата. Пълният обрат стана факт в 82-ата минута и бе дело на Ишмаел Байду.  

Това бе трета победа от старта на сезона за момчетата на Мариян Христов. Те вече имат 10 точки на 13-о място. Съставът от морската ни столица е на 6-ата позиция с 21 пункта. 

Срещата бе изгледана и националния селекционер на Петър Хубчев, който бе заел място в ложата на Националния стадион „Васил Левски“.

LAP.bg
35 снимки

Първата част премина в сравнително спокойно темпо, без много опасни положения и пред двете врати. Статистиката сочи, че двата състава са си разменили по един точен удар, а „моряците“, които владееха повече топката, опитваха повече да намерят верния път към вратата на съперника си, като закономерно на сметката им остават пет неточни изстрела. Септемврийци отправиха два.

Малко след първия съдийски сигнал домакините получиха право да изпълнят фаул. Опитният Борис Галчев си заложи топката и стреля, като се получи рикошет в стената, а топката излезе в корнер, от който не произлезе нищо.

В 6-ата минута Аристот Ндонгала получи в пеналта и шутира по земя, но слабо и топката бе лесна плячка за Янко Георгиев.

В 24-ата минута Виктор Генев отправи мощна тупалка от над 30 метра, а топката профуча покрай вратата. Минута след това Ишмаел Байду пробва късмета си, но Благой Макенджиев  с лекота спаси.

В края на първата част Асен Чандъров от обещаваща позиция, точно от дъгата на пеналта стреля силно, ала в аут. Варненци отговориха три минути по-късно, когато организираха умела атака. Мехди Фенуш нахлу в пеналта отляво, и стреля, ала се получи рикошет. В последствие Янко Георгиев излезе и улови.

След почивката се състояха всички по-любопитни неща в мача. Момчетата на Илиан Илиев удариха първи, като поведоха в 55-ата минута. Опитният Георги Илиев се възползва от грешка в отбраната на съперника, открадна от правещия дебют 18-годишен Иван Арсов, след това подаде надясно на опразнената врата към Жоржиньо, а той реализира с хладнокръвен удар за 1:0.

Мина малко повече от час игра и възпитаниците на Мариян Христов изравниха. В 65-ата минута Борис Галчев отново се нае изпълни фаул. Топката бе заложена на опасна позиция фронтално на вратата, а опитният футболист потърси изненадата и стреля по земя. Идеята му сработи и топката премина между стената, след което се оплете в долния ляв ъгъл на Благой Макенджиев - 1:1.

Страхотна възможност се разкри пред гостите в 74-ата минута. Георги Илиев проби отляво, след това изчака малко и пусна към Васил Панайотов, който бе на чиста позиция, но не успя да нанесе достатъчно точен удар.

Натискът на гостите продължи и в 80-ата минута Жоржиньо центрира много прецизно отляво, и буквално сервира топката на главата на Ради Василев. Последният се бе извисил над всички, а малко не стигна на удара му, за да се оплете топката в мрежата на Георгиев.

Две минути по-късно домакините спретнаха чудесна атака. Крис Гади проби отляво, след което центрира към Иван Тилев, който бе малко зад точката за дузпата. Той успя да продължи към Ишмаел Байду, в когото топката се отби и влезе в десния ъгъл на Макенджиев, който въпреки усилията си не можа да спаси - 2:1. „Моряците“ имаха претенции за засада в тази ситуация, но телевизионните повторения показа, че не са резонни.

В следващия кръг Септември гостува на Ботев Враца, а Черно море е домакин на Етър.


Септември - Черно море 2:1

Стартови състави: 

Септември: Янко Георгиев, Борис Галчев, Александру Бенга, Асен Чандъров, Георги Русев, Дарко Глишик, Иван Стоянов, Ишмаел Байду, Крис Гади, Фабиано Алвеш, Иван Арсов

Старши треньор: Мариян Христов

Черно море: Благой Макенджиев, Мартин Костадинов, Мирослав Енчев, Виктор Генев, Юго Жан-Паскал Кононго, Аристоте Ндогнала, Васил Панайотов, Георги Илиев, Петър Витанов, Мехди Фенуш, Жорже Алвес-Жоржиньо

Старши треньор: Илиан Илиев

Стадион: "Васил Левски" 

Главен съдия: Владимир Вълков