Дунав Русе и Септември София цял сезон изглеждаха орисани да се борят един с друг. След двата дуела от редовния сезон сега идва ред на сблъсъците им от група Б на втората осмица, където живителното второ място изглежда като мираж за всеки от тях. Това свежда битката преди всичко до 3-ата позиция, която би могла да осигури сблъсък срещу Верея в плейофите за оцеляване в елита.

Преди 8 април, когато е сблъсъкът от група Б на Втората осмица на Първа лига, само точка дели Дунав и Септември, затова е интересно да се види на база статистиката дали някой от тях може да извлече трайно предимство в тази битка за оцеляване.

Засега в хода на сезона двата тима си размениха по една победа. През август русенци триумфираха у дома с 2:0 след голове на Мартин Ковачев и Ахмед Ахмедов. Декември донесе реванш за столичани, които се наложиха с 2:1 след обрат на Националния стадион „Васил Левски”.

Ако историята би могла да бъде ориентир, то не бива да се изключва възможността да има червен картон в понеделник. В последните 2 срещи един от двата тима неизменно завършваше сблъсъка в намален състав. През август съмнителната чест се падна на Иван Стоянов от Септември, а четири месеца по-късно същото сполетя Божидар Васев от Дунав. Във всеки от случаите ставаше дума за 2 жълти картона.

Моментната форма на противниците също изглежда доста сходна. И Септември, и Дунав са в серия от 5 поредни шампионатни срещи без успех. Столичани постигнаха 2 ремита, докато русенци взеха точка повече в същия период. За последно септемврийци спечелиха през февруари, когато победиха Локомотив в Пловдив с 2:0. В същия кръг Дунав надигра тоталния аутсайдер Верея с 1:0. Именно домакинската форма на „драконите” може да се окаже разковничето, тъй като тимът на Людмил Киров допусна едва 2 поражения в последните си 9 мача на Градския стадион в Русе. С победи оттам си тръгнаха единствено лидерите Лудогорец и ЦСКА.

Основният коз за Септември ще бъдат техните млади и талантливи играчи. В това отношение изпъква името на Асен Чандъров, който със своите 4 гола и 5 асистенции в 25-те си мача е бил замесен в 39 процента от головете на своя тим.

По този начин изглежда и приноса на Ахмед Ахмедов от Дунав Русе. Таранът, който напоследък отстъпи титулярната си позиция на Исмаил Иса, има 8 гола и 2 асистенции в 26 мача. Или иначе казано – отговорен е за 40 процента от попаденията на русенци.