Левски защити първото си място преди паузата за мачовете на националните отбори в Лигата на Нациите. „Сините“ спечелиха най-старото столично дерби със Славия на своя „Георги Аспарухов“ и така останаха на две точки пред Лудогорец преди прекия дуел между двата състава на 20 октомври. Разградчани също „грабнаха“ трите точки в изминалия кръг след категоричен успех с 4:1 нас Ботев Враца, а ЦСКА взе реванш пред феновете си с класика срещу Септември.

Така, „сини“, „зелени“ и „червени“ се наредиха на първите места в таблицата съответно с 28, 26 и 25 точки.

Разбира се, изминалият футболен уикенд предложи и още много футболни емоции по родните терена, но как се случи всичко, ето в хронологичен ред:

Черно море – Верея 4:2

Срещу старогорци, варненци успяха да прекъснат серията си от три поредни мача без успех в Първа лига. Момчетата на Илиан Илиев се наложиха с 4:2 в откриващия програмата на 11-ия кръг мач, като Георги Божилов наниза два гола, Георги Илиев и Радослав Василев добавиха по един. Попаденията си „моряците“ реализираха до 71-ата минута, след което допуснаха значително отпускане в редиците си в последния четвърт час на двубоя. Именно тогава верейци отбелязаха два гола, чрез Милан Вушурович  и Станислав Маламов, който асистира и за първия гол.

В класирането Черно море се движи седми с 15 точки, а Верея, който продължава без успех в майсторския ни ешелон, е последен с 3 пункта.

След успеха зрителите избраха Георги Илиев за Играч на мача, а лидерът на варненци направи интересно изказване, споделяйки, че 99.9% играе последния си сезон.

Илиев: Трябва да работим психологически

Миличич: Изиграхме слабо първо полувреме


Ботев Пловдив – Дунав Русе 4:1

Съботната програма на 11-ия кръг на Първа лига откриха отборите на Ботев Пловдив и Дунав Русе на „Коматево“ . „Драконите“, под ръководството на новия си наставник Людмил Киров, влязоха добре в срещата, като поведоха още след 17 минути игра след попадение на Ахмед Ахмедов. Стивън Петков възстанови паритета в 29-ата минута, а Петър Панев имаше малшанса да си вкара автогол в 35-ата минута. След почивката момчетата на Николай Киров нанизаха още две попадения така на практика убиха интригата. Само в рамките на 9 минути – от 70-ата до 79-ата Кристиан Димитров и Лъчезар Балтанов се записаха сред голмайсторите.

В класирането Ботев е с равен точков актив с градския си съперник в Града под тепетата Локомотив – 17. „Жълто-черните“ обаче са шести, зад стъпилите накриво срещу Берое „смърфовете“, заради по-лоши показатели след прекия сблъсък помежду им.

Играч на мача: Кристиан Димитров

Киров: Хубава победа като резултат, но не беше лесно

Людмил Киров: До 35-ата минута мачът беше приключил


Септември – ЦСКА 0:3

„Червените“ се реваншираха пред феновете си за поражението от Левски в предходния кръг с класически успех на септемврици. Мауридес откри головата сметка на гостите в 37-ата минута след точно изпълнена дузпа. Няколко минути по-рано домакините имаха претенции за 11-метрво наказателен удар, но съдията Георги Давидов не ги уважи. През вторите 45 минути „армейците“ отбелязаха още две попадения чрез Тоаго Родригес с 64-ата и Станислав Манолев в 92-ата минута и така бе оформен крайният резултат.

В класирането тимът воден от Нестор Ел Маестро заема третото място с 25 точки. Септември е предпоследен, 13-и, с 4 пункта.

Играч на мача: Мауридес

Ел Маестро към критиците: Спечелете нещо и тогава говорете

Ел Маестро: Меденият ми месец в ЦСКА приключи

Мариян Христов: Искаме Септември да играе футбол, другото ще дойде


Берое – Локомотив Пловдив 1:0

С гол на Мартин Камбуров в заключителните минути на мача на стадион „Берое“ момчетата на Александър Томаш спечелиха трите точки срещу „черно-белите“ и така спряха серията си от два поредни двубоя без успех, след ремитата с Етър и Дунав. Опитният нападател на „зелените“ порази мрежата на тима, в който прекара голяма част от кариерата си в 88-ата минута, а това бе негово 208-о попадение в елита и общо четвърто в мрежата на бившия му отбор.

Срещата предложи някои полемични моменти, като на два пъти през първата част Камбуров и компания имаха претенции за дузпа, които обаче Станислав Тодоров не уважи. През вторите 45 минути „смърфовете“ вкараха топката в мрежата, ала попадение не бе зачетено, тъй като реферът видя нарушение в атака на Димитър Везалов. Самото отсъждане се очерта като дискусионно.

 В класирането Берое излезе еднолично на четвъртото място с 20 точки, а Локо Пд е пети с три по-малко.

Играч на мача: Мартин Камбуров

Томаш: Насладих се на играта на Берое

Акрапович: Доволен съм от момчетата, дадоха всичко от себе си

Крушарски: Писна ми да ни режат, Камбуров е пенсия като мен

Бандаловски: Казах на Камбуров, че ще вкара


Етър – Витоша 1:0

Великотърновци увеличиха на пет мача серията си без загуба в Първа лига, като на практика от двубоя с Левски не са усещали вкуса на поражението. „Виолетовите“ диктуваха темпото  и контролираха срещата с „тигрите“, като създадоха доста положения преди Даниел Младенов да ги изведе напред в 77-ата минута. Момчетата на Росен Кирилов имаха своите шансове, но така и не успяха да се възползват максимално от тях.

В класирането Етър събра 15 точки на осмото място. Същият актив има и Черно море, който обаче е позиция напред заради по-добри показатели. Витоша остана девети с 13 пункта.

Играч на мача: Даниел Младенов

Балъков: Разбрах се с Младенов, като вкара, да го сменя

Росен Кирилов: Заспахме и Етър ни вкара


Ботев Враца – Лудогорец 1:4

С хеттрик на Клаудио Кешеру и едно попадение на Джоди Лукоки разградчани наредиха пета поредна победа в Първа лига. За новака в елита се разписа Валери Домочийски. Момчетата на Пауло Аутуори контролираха мача, като стигнаха до по-чистите положения, от които успяха да реализират 4.

С успеха шампионите излязоха за малко на върха преди Левски да вземе най-старото столично дерби със Славия и отново да си върне лидерската позиция.

Така в крайна сметка „орлите“ останаха втори с 26 точки, на две зад „сините“, като прекият сблъсък между двата тима предстои в 12-ия кръг.  Врачани пък са 11-ти с 11 пункта.

Играч на мача: Клаудиу Кешеру

Аутуори: Евротурнирите и Първа лига изобщо не могат да се сравняват

Сашо Ангелов: Името Лудогорец стряска


Левски – Славия 2:0

С два гола на Станислав Костов (27‘, 49‘) Левски защити лидерската си позиция в Първа лига. Нападателят на „сините“ вече натрупа осем попадения на сметката си от началото на сезона и така се върна на върха в голмайсторската листа, където по-рано бе изместен от Клаудиу Кешеру от Лудогорец. В момента двамата си поделят челото с равен брой точни изстрели.

Левски показа някои колебания през първата част, но въпреки това умело противодействаше на опитите на „белите“ да отбележат. В крайна сметка момчетата на Славиша Стоянович се оттеглиха с гола аванс на почивката, а през вторите 45 минути се видя промяна в играта им, а вторият гол не закъсня.  До края на двубоя на „Георги Аспарухов“ левскарите имаха и други възможности, но Стергиакис и защитниците пред него се справиха отлично. Славистите имаха своите шансове, но така и не успяха да върнат интригата.

В класирането Левски е начело с 28 пункта, а възпитаниците на Златомир Загорчич се движат десети с 13.

Играч на мача: Станислав Костов

Стоянович: Не бяхме идеални, но честитя на момчетата

Загорчич: Две елементарни грешки ни струваха мача