Наставникът на Септември Милен Радуканов бе гост в студото на "Обзор на Втора лига" по DIEMA SPORT, където сподели впечатленията си от сезона на столичаните. 

В последния си двубой Септември разбиха с 4:0 Струмска слава и ще зимува на първата позиция във Втора лига, като има 3 точки преднина пред втория ЦСКА 1948. 

"Най-важното е, че завършихме двубоя с шестима юноши от школата на отбора. Налагането на младите е основната идея на отбора. Да направим добра сплав между опитни и млади футболисти, смятам, че успяваме да го направим. Шестима юноши от школата ни бяха основни - Георги Русев, Иван Тилев, Влади Николов, Стефан Гаврилов, дебют направиха Александър Тодоров и Симеон Александров. Това е един добър атестат за това, за което се опитваме да направим. Мисля, че вървим в правилната посока", заяви Радуканов. 

Наставникът призна, че се радва, че е поел отбора след година, в която бе извън треньорската сцена в страната. 

"Имахме разговори още преди 2 години. В началото на миналата година също имахме идеи, но не се осъществиха. Към края на сезона се надявахме отборът да остане в efbet Лига, но това не се случи и през лятото приех поканата на ръковоството. Надявам се, че оправдаваме тяхното доверие."

"В треньорската професия не се знае кога ще работим и кога ще почиваме. Това не е много приятно, но се радвам, че приех предложението на Септември. Искам специално да благодаря на г-н Чандъров и Кристиян Добрев, защото имаме перфектни условия за работа, може би едни от най-добрите в страната. Финансово отборът е осигурен, всичко е нормално, за нас остава само да се концентрираме върху изграждането на отбора", заяви Радуканов. 

"Отборът на Септември има дългосрочни планове и амцбиции. Хората искат да се развиват и да изграждат отбора. Това не е крачка назад. Аз си знам собствените цели и амбиции, така че това е крачка напред за мен." 

Радуканов заяви, че още от самото начало е било ясно какви са целите пред отбора.

"Знаехме какво искаме. През лятото направихме умерена селекция. Хората, които взехме, са титуляри, взехме точните хора. Качихме от малките двама-трима и така с група от 17 човека вършим добри неща." 

"В някои отбори лятото се взеха по 10-12 човека. Доволен съм, че успяхме да уцелим футболистите и не сме имали нови футболисти през сезона. Довършихме сезона със същата група, с която започнахме. Търсихме точно определени хора, така че се радвам, че ги намерихме и всеки откри своето място."

Радуканов призна, че всеки ден в професията си има своите трудности, но изрази радостта си от това, че отборът е надмогнал тези моменти. 

"Всеки ден е труден и лесен. Винаги е трудно, когато имаш контузени футболисти, които не се чувстват добре. Имахме трудности след двубоя с ЦСКА 1948, за който аз поемам цялата отговорност. Радвам се, че бързо преодоляваме трудните ситуации и след това постигнахме положителни резултати."

Отборът на Септември е в прекрасна серия от 7 поредни победни, в които допусна само 2 гола, а е отбелязал цели 17. 

"Не може да искаш за един-два месеца отборът да изглежда перфектно. Имахме много проблеми в защита и допуснахме доста голове, но с доста труд превъзмогнахме това, което е атестат за добра работа на целия отбор. Това е основното нещо, което подобрихме по време на сезона. На второ място сме по вкарани голове след ЦСКА 1948, така че съм доволен от старанието, което момчетата показават."

"Вината за загубата е моя. С екипа не бяхме подготвили добре отбора, не избрахме правилната тактика. Това е наша основна грешка, но си взехме поуката, направихме размествания и поехме в правилна посока. Има нужда от такива загуби, важното е да си вземеш поуките", призна Радуканов.

"Може би ако бяхме спечелили срещата, щяхме да литнем в облаците и да се заблудим. След това в противника се получи криза. Никога не съжалявам, гледам да извлека максимума и да си направя правилните изводи." 

"Може би това бе точният момент да загубим. Много хора ни отписаха, заваляха негативни коментари, но това е част от футбола." 

Част от отбора са Румен Сандев, Юлиян Попев, Александър Башлиев и Стилиян Николов - все хора, с които Радуканов вече е работил в Пирин и познава качествата им. 

"Аз знам какво могат те. Избираме хората, които взимаме, и по техните човешки качества, по това как се отнасят към футбола. Всички са сериозни момчета. Гледаме не само чисто футболните качества, а и тяхното развитие, психиката им, отношението им към ръководството и колегите си. Радвам се, че успяхме да направим добър екип." 

"Винаги правя комплексна оценка. Разговарям с предни треньори и клубове на играчите, които привличам. Това има голямо значение за мен." 

Милен Радуканов отдаде заслуженото на капитана на отбора - Борис Галчев, като го определи като обединяващата фигура в тима, от която всички се учат. 

"Работих с него още в ЦСКА. Това е една обединителна фигура, положителен герой. Всички са обединени около него, истински капитан. Знае какво да направи във всеки момент, винаги има нужда от такива играчи. Може да му се довериш, защото знае какво трябва да направи. Един от последните мохикани." 

"Всички млади го гледат внимателно, когато липсва, веднага си проличава. Като влезе, нещата се получават по друг начин. Самите играчи имат спокойстиве, когато той е на терена. Вдъхва някаква сигурност, така че влиянието му върху отбора е доста голямо", призна Радуканов. 

"Подаванията му идват отвътре. Доказал го е през годините, за мен е радващо, че обединява целия отбор. Имаме доста добър колектив, а това се дължи основно на неговата работа." 

Тимът на Септември има второто най-добро нападение във Втора лига, след като е отбелязал цели 39 попадения във всичките 18 кръга досега. 

"Опитваме се да налагаме определена схема и да изкраждаме атаки по определен начин. Искаме да има идея в това, което правим, а не просто хаос. В началото бяхме увлечени в тази идея и допуснахме доста голове, но след това коригирахме грешките си. Това е съвсем нормално, не може да направим чудеса за половин година. Има доста неща, които има да избистряме, направили сме съвсем малка крачка напред, надяваме се така да продължаваме."

"Балансът се намира с изчистване точно на тези детайли. Опитахме се да отстраним грешките, да усъвършенстваме останалите неща. Оставаме да работим допълнително с по-младите играчи, всеки да получава, каквото му липсва. Няма друг начин." 

"За нивото на Втора лига имаме добри футболисти и добър отбор, вече за efbet Лига нещата са по-сериозни. Ще е доста трудно. Ще продължим да работим със същите хора през втория полусезон, надявам се да доусъвършенстваме нещата." 

"Няма да търсим нови попълнения, може би един-единствен човек, плюс момчета от школата, които ще се присъединят. Тук искам да благодаря на целия клуб и на всички, които са част от него. Надявам се да продължаваме да работим заедно в правилната посока. Вижда се развитието на младите футболисти." 

На финала, Радуканов сподели, че влизането в българския елит не е самоцел за столичани. 

"По-сериозно можем да помислим за изграждането на отбора, да усилим тази сплав между опитните и младите, да налагаме младите момчета. Дългосрочната политика не е от вчера и днес, знаете, има идея за стадион. Ако не сме готови, дори да влезем в efbet Лига, може да отпаднем веднага. Целта е дори да влезем, да играем със същите момчета, а не да привличаме нови. Така че за нас това не е на всяка цена за нас. Ако се случат нещата, ще се радвам, но идеята е по-дългосрочна", завърши Радуканов.