Датата е 23-ти април. Мястото - Националния стадион "Васил Левски", а залогът - класиране на финал за Купата на България. Един срещу друг са Септември и Локомотив Пловдив. 90 минути по-късно една мечта оживява, докато друга бива потъпкана...

Локомотив взе своето и си осигури участие на финала за Купата на страната. Само седмица по-късно обаче предстои нов сблъсък със Септември. Този път за първенство, където жребият събра двата отбора в група Б на втората осмица. А едва ли ще е грешка да кажем, че евентуалните 3 точки за Септември сега изглеждат с доста по-голямо значение, отколкото за Локомотив.

"Смърфовете" продължават надпреварата със Славия за първото място в тази група, което би означавало двубой с Ботев Враца в баражите за 7-мото място. За останалия на втората позиция в групата първото изпитание в баражите ще е срещу Етър. Все тежки изпитания, в които сметките изглеждат ненужни.

Но да се върнем на Септември и амбициите на столичани за 3-тото място в тази група. В момента отборът на Христо Арангелов и Мариян Христов води с точка пред последния в група Б Дунав. А защо третата позиция е толкова примамлива? Защото би означавала, че в баражите за оцеляване първият тест ще е Верея, докато отборът, който завърши на последното място в групата ще трябва първо да играе с Витоша, което изглежда далеч по-трудно изпитание.

Но да се върнем на самата среща между Локомотив Пловдив и Септември. Ако съдим по историята на този сезон, то столичани имат защо да са изпълнени с оптимизъм. Септември не само спечели последните два мача с Локомотив за първенство, но и не допусна гол в този период. Добавете и факта, че последните два пъти Септември си тръгна с победа от пловдивския парк "Лаута", когато говорим за срещи от Първа лига.

На финалната права от сезона тимът от София ще се надява да подобри някои от показателите си. Като например - да се намери редовен голмайстор, като септемврийци имат само 30 гола в 31 мача. Сред играчите пък никой не е минал границата от 4 попадения, като с толкова са Борис Галчев, Асен Чандъров и Кристофър Мандиангу.

От другата страна в цялата долна осмица пък единствено Етър е с по-добри показатели в защита от Локомотив Пловдив. За 31 мача "смърфовете" допуснаха едва 35 гола, а бляскавите изяви на вратаря Мартин Луков в определен момент дори му осигуриха повиквателна за националния отбор на България.

И така - дойде време за поредното противопоставяне между Локомотив Пловдив и Септември. За едните предимството идва от самочувствието на скорошните победи над този съперник. За другите на дневен ред е желанието за реваншизъм и доказване.

Неотдавна Мариян Христов определи рейда на Септември към Купата на България като "десертът на техния сезон". Досещате се кое е основното, нали? За Септември целта си остава на първо място оцеляване. Е, тази година столичани вече установиха, че ще останат без десерт. Въпросът е ще успеят ли да си осигурят поне основно преди кухнята да затвори?